Τι πρέπει να γνωρίζετε για το κουτάβι σας ηλικίας 10 εβδομάδων

2
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το κουτάβι σας ηλικίας 10 εβδομάδων

Η ηλικία των 10 εβδομάδων είναι μια μαγική περίοδος για τα περισσότερα κουτάβια. Είναι όταν βρίσκονται σε ένα νέο – και ελπίζουμε για πάντα – σπίτι. Ενώ τα κουτάβια είναι αρκετά μεγάλα ώστε να εγκαταλείψουν τις μητέρες και τα αδέρφια τους στις 8 εβδομάδες, πολλοί εκτροφείς και διασώστες προτιμούν να περιμένουν έως ότου ένα κουτάβι γίνει 10 εβδομάδων προτού το στείλουν να ζήσει με μια νέα ανθρώπινη οικογένεια. Ένα κουτάβι 10 εβδομάδων έχει περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες του σκύλου με την οικογένειά του.

Όταν ήρθε να ζήσει μαζί μας το Pit Bull-mix Mookie μου, ήταν 9 εβδομάδων. Μέσα σε μια εβδομάδα, η μικρή του προσωπικότητα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Ήταν τρυφερός αλλά λαχταριστός και γεμάτος ενέργεια. Ήταν στην τέλεια ηλικία για να μάθει πώς να συμπεριφέρεται γύρω από τις γάτες μας, καθώς η περίοδος 9 έως 12 εβδομάδων είναι μια σημαντική περίοδος για την κοινωνικοποίηση των κουταβιών. Τα υπέροχα γατάκια μας φάνηκαν να καταλαβαίνουν ότι ήταν μωρό και συμφώνησαν να παίξουν μαζί του. Αν γινόταν πολύ τραχύς, του ειδοποιούσαν και πήρε γρήγορα το μήνυμα. Δεν αποτελεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα κουτάβι 10 εβδομάδων είναι ώριμο για μάθηση.

Κουτάβι με παιχνίδι.
Κουτάβι με παιχνίδι. Φωτογραφία ©Holly Hildreth Photography

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να περιμένετε από το κουτάβι σας 10 εβδομάδων.

Ένα κουτάβι 10 εβδομάδων περνά μια κρίσιμη περίοδο φόβου

Πολλά κουτάβια περνούν μια περίοδο φόβου μεταξύ 8 και 10 εβδομάδων. Αυτό μπορεί να σας ανησυχήσει αν δεν το περιμένετε. Το κουτάβι σας 10 εβδομάδων μπορεί ξαφνικά να φοβάται υπερβολικά νέους ανθρώπους, ζώα ή αντικείμενα ή νέες καταστάσεις. Αν δείτε αυτή τη συμπεριφορά, θυμηθείτε ότι είναι φυσιολογική στην ανάπτυξη ενός κουταβιού και μην πανικοβληθείτε. Αντίθετα, δείξτε στο κουτάβι σας ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί, φερόμενοι αισιόδοξοι και χαρούμενοι. Αντισταθείτε στην επιθυμία να τον μαζέψετε και να τον ηρεμήσετε. αυτό θα χρησιμεύσει μόνο για να ανταμείψει τη φοβισμένη απάντησή του. Ο καλύτερος τρόπος για να τον περάσεις αυτή την περίοδο είναι να δώσεις το καλό παράδειγμα με τη δική σου σίγουρη συμπεριφορά.

Αναστολή δαγκώματος

Εάν το κουτάβι σας περνούσε χρόνο με τα αδέρφια του μέχρι την ηλικία των 8 εβδομάδων τουλάχιστον, θα έπρεπε να έχει μάθει πώς να αναστέλλει το δάγκωμά του. Τα αδερφικά κουτάβια είναι υπέροχα στο να διδάσκουν το ένα το άλλο πόση πίεση δαγκώματος είναι υπερβολική. Τούτου λεχθέντος, ένα κουτάβι 10 εβδομάδων βάζει συνεχώς πράγματα στο στόμα του. Αυτό θα περιλαμβάνει τα χέρια σας αν δεν είστε προσεκτικοί. Παρόλο που το παιχνίδι και η οδοντοφυΐα είναι οι λόγοι πίσω από αυτό το είδος συμπεριφοράς δαγκώματος, μην το επιτρέψετε. Όταν το κουτάβι σας πιάσει το στόμα, δώστε του ένα παιχνίδι να το τσιμπολογήσει. Τελικά θα μάθει ότι μόνο τα παιχνίδια είναι για δάγκωμα — όχι οι άνθρωποι.

Διαβάστε στη συνέχεια: Πότε σταματούν τα σκυλιά να βγάζουν δόντια; Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οδοντοφυΐα κουταβιών και τα δόντια σκύλου

Περιέργεια για το περιβάλλον του

Ένα κουτάβι 10 εβδομάδων μαθαίνει όσα περισσότερα μπορεί για το περιβάλλον του. Ανυπομονούν να ανακαλύψουν τον κόσμο και θα θέλουν να εξερευνήσουν με τις αισθήσεις όρασης, ακοής, όσφρησης και γεύσης.

Παρέχετε ένα ασφαλές περιβάλλον για να ανακαλύψει το κουτάβι σας. Προστατέψτε το σπίτι και την αυλή σας από τα κουτάβια αφαιρώντας αντικείμενα και καταστάσεις που μπορεί να τον φέρουν σε μπελάδες: οτιδήποτε μπορεί να μασήσει, να καταπιεί, να πέσει μέσα ή να κολλήσει. Επιβλέπετε το ανά πάσα στιγμή και περιορίστε την ελευθερία του όταν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτόν.

Εκθέστε τον στον έξω κόσμο με ασφαλή τρόπο, κρατώντας τον μακριά από περίεργα σκυλιά και περιοχές όπου συχνάζουν μέχρι να λάβει το τελευταίο σετ εμβολίων. Εν τω μεταξύ, δώστε του άφθονη συντροφιά με τη μορφή ανθρώπων (και ενηλίκων και παιδιών) και ασφαλών ζώων, όπως τα άλλα κουτάβια που θα συναντήσει σε ένα μάθημα νηπιαγωγείου για κουτάβια. Να θυμάστε ότι σε αυτή την ηλικία, το κουτάβι σας χρειάζεται κοινωνικοποίηση. Το κλειδί είναι να του το δώσεις με τρόπο που να του δίνει θετικές εμπειρίες που είναι και ευχάριστες και ασφαλείς.

Doggy Toy
Doggy Toy. Φωτογραφία ©Kameleon007 | Getty Images

Κορυφαίο παιχνιδιάρικο.

Τα κουτάβια είναι εξαιρετικά παιχνιδιάρικα σε αυτή την ηλικία και χρειάζονται πολλά ασφαλή παιχνίδια που μπορούν να μασήσουν και να κυνηγήσουν. Ένα κουτάβι 10 εβδομάδων είναι επίσης στην τέλεια ηλικία για παιχνίδια παζλ που έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν τον μικρό του εγκέφαλο. Τα παιχνίδια παζλ λειτουργούν ανταμείβοντας το κουτάβι με μια λιχουδιά όταν καταλαβαίνει ένα απλό παζλ. Καθώς το κουτάβι σας γίνεται καλύτερο σε ένα βασικό παζλ, μπορείτε να του παρουσιάσετε πιο περίπλοκους γρίφους μέχρι να γίνει πραγματικός μάγος στην επίλυσή τους.

Διαβάστε στη συνέχεια: Εκπαίδευση του κουταβιού σας και αντιμετώπιση προβλημάτων κουταβιού

Η ουσία για το κουτάβι σας 10 εβδομάδων

Ένα κουτάβι 10 εβδομάδων είναι σε μεγάλη ηλικία. Το κουτάβι σας θα είναι δραστήριο, περίεργο και γρήγορο να μάθει σε αυτό το στάδιο της ζωής του. Θα είναι επίσης απίστευτα χαριτωμένο στις 10 εβδομάδες και θα μεγαλώσει γρήγορα, οπότε φροντίστε να βγάλετε πολλές φωτογραφίες!

Κορυφαία φωτογραφία: AndreaObzerova | Getty Images

Διαβάστε στη συνέχεια: Πώς να επιβιώσετε ένα κουτάβι

Schreibe einen Kommentar