Τι να περιμένετε – Dogster

2
Τι να περιμένετε – Dogster

Όπως και με τα ανθρώπινα μωρά, τα κουτάβια περνούν από διαφορετικές περιόδους ανάπτυξης καθώς μεγαλώνουν. Η κατανόηση αυτών των βασικών σταδίων μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε καλύτερα και να φροντίσετε τη νέα καλύτερή σας φίλη για να τη βοηθήσετε να εξελιχθεί σε ένα καλά προσαρμοσμένο, υγιές σκυλί. Τι μπορείτε να περιμένετε καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει;

Γέννηση – 2 εβδομάδες

Τα κουτάβια γεννιούνται αβοήθητα. Δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και χρειάζονται τη βοήθεια της μητέρας τους για το γιογιό. Τα κουτάβια γεννιούνται με κλειστά μάτια και δεν μπορούν να ακούσουν. Βασίζονται πλήρως στη μητέρα τους για όλες τις ανάγκες τους. Ο ήπιος χειρισμός από τον εκτροφέα σκύλων είναι σημαντικός για να βοηθήσει τα κουτάβια να αρχίσουν να αναπτύσσουν θετικές σχέσεις με τους ανθρώπους.

2 εβδομάδες – 4 εβδομάδες

Τα μάτια των κουταβιών ανοίγουν και αρχίζουν να στέκονται αντί να σκούταρε ή να σέρνεται. Τα κουτάβια μπορούν πιο σκόπιμα να ασχοληθούν με τα συγγενή τους. Περίπου στις 3 εβδομάδες, αρχίζουν να κουνούν την ουρά τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό στάδιο ανάπτυξης. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να εκθέτουν τα κουτάβια σε μια σειρά από νέα αντικείμενα και επιφάνειες (που είναι ασφαλείς για τα κουτάβια) για να τα βοηθήσουν να εξελιχθούν σε ενήλικα σκυλιά με αυτοπεποίθηση.

4 εβδομάδες – 8 εβδομάδες

Τα κουτάβια ξεκινούν τη διαδικασία απογαλακτισμού και τρώνε στερεές τροφές. Η προσωπικότητα ενός κουταβιού γίνεται σαφής και αρχίζει να παίζει ενεργά και να ασχολείται με τον κόσμο γύρω του. Είναι πλέον πλήρως σε θέση να χρησιμοποιεί τις αισθήσεις της, συμπεριλαμβανομένης της όρασης, καθώς μαθαίνει και ασχολείται με τον κόσμο γύρω της. Τα δραστήρια μικρά κουτάβια μπαίνουν σε κάθε είδους διασκέδαση και περιπέτεια, όπως το δάγκωμα, το κυνηγητό, το γάβγισμα και το παιχνίδι με παιχνίδια και συγγενείς. Πράγματα που πρέπει να σημειωθούν:

✤ Αυτή είναι μια βασική στιγμή που ένα κουτάβι θα εμβαθύνει και θα αναπτύξει σχέσεις με τους ανθρώπους, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας τακτικής ρουτίνας περιποίησης, έτσι ώστε το κουτάβι να συνηθίσει τα συναισθήματα και την αίσθηση του βουρτσίσματος, του κόψιμο των νυχιών και της εξέτασης των αυτιών και καθάρισε.

✤ Στην ηλικία μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων, τα κουτάβια αρχίζουν να κάνουν τον πρώτο γύρο εμβολίων. Τα περισσότερα κουτάβια θα κάνουν εμβόλια κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες (συνήθως τρεις έως τέσσερις συνεδρίες εμβολιασμού για την πρόληψη του παρβό και του λοιμού) μέχρι να γίνουν 20 εβδομάδων.

✤ Τα κουτάβια μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων και 2 κιλών μπορούν γενικά να υποστούν μικροτσίπ. Μερικοί εκτροφείς και τα περισσότερα καταφύγια έχουν μικροτσίπ στα κουτάβια τους πριν πάνε στις παντοτινές οικογένειές τους

✤ Τα περισσότερα κουτάβια πηγαίνουν στο για πάντα σπίτι τους μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων, αλλά μερικά (λόγω της φυλής ή των αναγκών σε καταφύγιο) πηγαίνουν σπίτι στις 6 ή 7 εβδομάδες. Εάν το κουτάβι σας δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί, κλείστε αμέσως ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να φέρει το κουτάβι σας για εμβόλια και να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εμβολίων, καθώς και να συζητήσετε την καλύτερη ηλικία για να κάνετε μικροτσίπ στο κουτάβι σας. Μερικοί κτηνίατροι μπορεί να ζητήσουν να περιμένουν περισσότερο για μικρότερα σκυλιά.

8 εβδομάδες – 12 εβδομάδες

Αυτή είναι η τυπική ηλικία που το κουτάβι σας πρόκειται να επιστρέψει σπίτι. Όλο και περισσότερο, ειδικά με σκύλους μεγαλόσωμων φυλών, ορισμένοι κτηνοτρόφοι κρατούν κουτάβια με τη μητέρα τους και τα συγγενή τους μέχρι την ηλικία των 10 έως 12 εβδομάδων, επιτρέποντας την πρώιμη κοινωνικοποίηση με τον εκτροφέα, τη μητέρα και τα συγγενή τους. Τι πρέπει να γνωρίζετε:

✤ Σε αυτήν την ηλικία τα κουτάβια απογαλακτίζονται εντελώς από τη μητέρα τους και τρώνε ανεξάρτητα στερεά τροφή.

✤ Το κουτάβι σας θα συνεχίσει να κάνει εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων τυχόν μη βασικών εμβολίων που μπορεί να συστήσει ο κτηνίατρός σας, όπως η γρίπη, η λάιμ, η βορδετέλλα και η λεπτοσπείρωση.

✤ Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος κοινωνικοποίησης με μεγάλες στιγμές εκμάθησης για τα κουτάβια. Παίρνουν σημαντικά μαθήματα από την ήπια έκθεση σε νέα μέρη, επιφάνειες, ήχους και αξιοθέατα από τον κόσμο γύρω τους. Η σωστή κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο κατανοούν τον κόσμο για το υπόλοιπο της ζωής τους.

©VERiklam | Getty Images

12 εβδομάδες – 16 εβδομάδες

Η κοινωνικοποίηση και η εξερεύνηση του κόσμου ως κουτάβια προσθέτει στη διαστασιακή, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι που (τα περισσότερα) κουτάβια περνούν την πρώτη περίοδο φόβου τους. Οποιεσδήποτε αρνητικές εμπειρίες ή τρομακτικά πράγματα συμβαίνουν θα μπορούσαν να έχουν ισόβιες επιρροές στο κουτάβι. Είναι σημαντικό τα κουτάβια να οδηγούνται σε σκόπιμες εκπαιδευτικές εξόδους στον κτηνίατρο και σε άλλα μέρη φιλικά προς τους σκύλους για να τα βοηθήσουν να δημιουργήσει θετικές σχέσεις. Το κουτάβι σας θα έχει τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο αυτή τη στιγμή για να συνεχίσει να παίρνει ενισχυτικά εμβολιασμού. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βοηθήσετε το κουτάβι σας να κάνει θετικές συσχετίσεις με το να βρίσκεται στην κτηνιατρική κλινική.

3 μήνες — 6 μήνες

Καθώς το κουτάβι σας έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς για το κουτάβι του, είναι ασφαλές να αρχίσει να πηγαίνει σε περισσότερα μέρη και να συναντά περισσότερους ανθρώπους και άλλα σκυλιά.

✤ Τα βασικά μαθήματα εκπαίδευσης σε αυτή την ηλικία θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το κουτάβι σας και να το υποστηρίξετε ώστε να είναι δια βίου, ενθουσιώδης μαθητής.

✤ Καθώς τα κουτάβια συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται, εξακολουθούν να ωριμάζουν σωματικά, επομένως παρακολουθήστε προσεκτικά την άσκηση για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βλάψουν τις αναπτυσσόμενες αρθρώσεις τους. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις κατάλληλες ποσότητες άσκησης για τα κουτάβια σε αυτή την ηλικία.

✤ Στις 12 έως 18 εβδομάδες (ελέγξτε τη νομοθεσία της πολιτείας σας για την απαίτηση ηλικίας), το κουτάβι σας θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο κατά της λύσσας. Αυτό απαιτείται από το νόμο στις περισσότερες περιοχές και σας δίνει τη δυνατότητα να εγγράψετε τον σκύλο σας στον δήμο της περιοχής σας.

✤ Το κουτάβι σας μπορεί να πάει στο πρώτο του ραντεβού επαγγελματικής περιποίησης. Κρατήστε το πρώτο σύντομο και μόνο τα βασικά — να την συνηθίσει στο ψαλίδι, ένα dremmel, ένα πιστολάκι κ.λπ. Πιο εκτεταμένο κούρεμα μπορεί να έρθει αργότερα, όταν είναι πιο άνετη και μπορεί να μείνει ακίνητη περισσότερο.

6 μήνες — 12 μήνες

Σε αυτή την ηλικία τα κουτάβια είναι σταθερά στην εφηβεία και τα όρια της ενηλικίωσης, ανάλογα με το μέγεθός τους. Για τα μικρά σκυλιά, αυτή είναι η στιγμή που θα φτάσουν στο πλήρες μέγεθος. Για μεγαλύτερους, αυτή θα εξακολουθεί να είναι μια περίοδος ανάπτυξης. Τα μικρόσωμα κουτάβια γενικά φτάνουν στην σωματική και πνευματική ενηλικίωση μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια.

✤ Στους 6 μήνες, τα κουτάβια μπορούν να αρχίσουν να αγωνίζονται σε αθλήματα χαμηλής έντασης, όπως προπόνηση με κόλπα και υπακοή σε ράλι. ✤ Σε αυτή την ηλικία, πολλά (εκτός από το μεγαλύτερο της ράτσας) κουτάβια θα φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη σωστή ηλικία για να στειρώσετε ή να στειρώσετε το κουτάβι σας ανάλογα με το μέγεθος, τη φυλή, την υγεία του και τις γνωστές ανησυχίες για την υγεία της συγκεκριμένης φυλής.

✤ Στους 6 έως 14 μήνες, τα κουτάβια εισέρχονται σε μια δευτερεύουσα περίοδο φόβου. Σε αυτό το στάδιο, το κουτάβι σας μπορεί να γίνει ντροπαλό ή να νιώθει άβολα με νέα πράγματα ή καταστάσεις. Το κουτάβι σας μπορεί επίσης να φαίνεται φοβισμένο για εμπειρίες ή πράγματα στα οποία είχε προηγουμένως εκτεθεί και άνετα.

✤ Τα κουτάβια μικρής και μεσαίας φυλής είναι νεαρά ενήλικα σε αυτήν την ηλικία, έχοντας φτάσει σε πλήρες μέγεθος και επίπεδα ωριμότητας.

13 μηνών — 16 μηνών

Αν και τα μικρόσωμα κουτάβια θα είναι ενήλικα, τα κουτάβια μεγαλόσωμων μόλις τώρα θα φτάσουν σε σωματική και συναισθηματική ωριμότητα. Τα κουτάβια γιγάντιας φυλής μπορεί να μην αναπτυχθούν πλήρως παρά πολύ μετά τα δεύτερα ή και τα τρίτα γενέθλιά τους.

Για προπόνηση σε αθλήματα υψηλότερης πρόσκρουσης, όπως ευκινησία, flyball ή καταδύσεις σε αποβάθρα, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για το πότε το κουτάβι σας έχει φτάσει σε πλήρες φυσικό μέγεθος. Τα κουτάβια πρέπει να είναι πλήρως σωματικά ώριμα πριν κάνουν οποιαδήποτε προπόνηση υψηλής πρόσκρουσης για να αποτρέψουν τραυματισμούς. Ο κτηνίατρός σας θα αναζητήσει πλάκες ανάπτυξης για να κλείσουν, καθιστώντας ασφαλές για τους σκύλους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες με υψηλότερο αντίκτυπο.

Γιατί τσιπ και άδεια;

Εάν έχετε ένα καθαρόαιμο κουτάβι, ο εκτροφέας σας θα σας δώσει τα έγγραφα εγγραφής AKC του κουταβιού σας. Καταθέστε αυτή τη γραφειοκρατία αμέσως, ώστε να καταχωρηθείτε ως ιδιοκτήτης του κουταβιού σας.

Κάντε αμέσως μικροτσίπ στο κουτάβι σας. Εάν το κουτάβι σας έχει ήδη υποβληθεί σε μικροτσίπ από το καταφύγιο ή τον εκτροφέα, πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τα στοιχεία της νέας του κατοικίας στην εταιρεία μικροτσίπ. Αυτό βοηθά να κρατήσετε το κουτάβι σας ασφαλές και να βρει το δρόμο του για το σπίτι εάν χαθεί ποτέ, και βοηθάει να δείξετε νόμιμα ότι είναι δικό σας.

©cynoclub | Getty Images

Μόλις πάρετε το κουτάβι σας και έχει λάβει το εμβόλιο κατά της λύσσας, ήρθε η ώρα να κάνετε αίτηση για άδεια, συνήθως με την κομητεία ή την πόλη σας. Ακριβώς όπως το εμβόλιο για τη λύσσα, αυτός είναι ο νόμος στις περισσότερες πολιτείες (ή θα σας επιβληθεί πρόστιμο). Συνήθως ένα κουτάβι πρέπει να έχει άδεια από την ηλικία των 4 μηνών και μετά. Εάν το κουτάβι σας χαθεί, μια ενημερωμένη άδεια βοηθά τον τοπικό έλεγχο ζώων να επικοινωνήσει μαζί σας πιο γρήγορα.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποδείξετε ότι ο σκύλος σας έχει στειρωθεί/στειρωθεί ή να πληρώσετε υψηλότερη χρέωση για έναν μη στειρωμένο/στειρωμένο σκύλο. Καλέστε ή μεταβείτε στο διαδίκτυο στον τοπικό έλεγχο ζώων για να μάθετε τις απαιτήσεις στην πόλη ή την κομητεία σας. Σημειώστε ότι η άδεια είναι μια εύκολη απόδειξη του εμβολιασμού κατά της λύσσας για καλλωπιστές και παιδικούς σταθμούς σκυλιών. Τα τέλη αδειοδότησης συνήθως υποστηρίζουν προγράμματα και υπηρεσίες για ζώα, οπότε αυτό είναι καλό.

Schreibe einen Kommentar