Σκύλοι πρόσφυγες στην Ουκρανία | Ζώα της Ουκρανίας

4
Σκύλοι πρόσφυγες στην Ουκρανία |  Ζώα της Ουκρανίας

Έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη του πολέμου. Είμαι εδώ στην Ουκρανία, μαζί με μια πολωνική κτηνιατρική ομάδα από την Ίδρυμα Ada — κλινική και νοσοκομείο ζώων που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα στην Πολωνία. Ταξιδεύουμε σε μια συνοδεία δύο φορτηγών ασθενοφόρων ζώων, φορτωμένα με τα απαραίτητα τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, σε μια αποστολή να βοηθήσουμε τα κατοικίδια ζώα που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο.

Περνάμε ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου καθώς οδηγούμε προς το μικρό χωριό Mo´sciska, που βρίσκεται στα περίχωρα του Lviv. Υπάρχει μια απόκοσμη αίσθηση προαισθήματος καθώς ο πόλεμος μαίνεται, μόλις 350 μίλια από εδώ.

4 σκυλιά πρόσφυγες σε καταφύγιο
Σκύλοι πρόσφυγες φαίνονται στο καταφύγιο ζώων Asylum of Mercy που βρίσκεται στα περίχωρα του Lviv της Ουκρανίας. Σχεδόν 300 σκυλιά συνολικά περιμένουν μεταφορά στην Πολωνία μετά τη φυγή από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. ©Alan De Herrera


Κατακλυσμένα ουκρανικά καταφύγια

«Τα καταφύγια στην Ουκρανία είναι κατακλυσμένα εξαιτίας όλων των σκύλων που έρχονται από τα ανατολικά», λέει ο Cezar Kotowicz, ο συντονιστής του ταξιδιού, αναφερόμενος στα σκυλιά από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές. «Αυτά τα καταφύγια δεν έχουν αρκετούς πόρους και χρειάζονται τη βοήθειά μας».

μαύρος βοσκός μείγμα σκύλος διάσωσης
Αυτό το μείγμα μαύρου ποιμένα έφτασε στο κτηνιατρικό νοσοκομείο του Ada Foundations αφού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ζώων από ένα καταφύγιο στην Ουκρανία. ©Alan De Herrera

Φτάνουμε στο Hope Ranch, ένα μικρό καταφύγιο που διευθύνει η Anya Zhuk. Κουνώντας ουρές και φιλικά γαβγίσματα μας υποδέχονται καθώς ξεκινάμε να ξεφορτώνουμε 3 τόνους δωρεά κροκέτα και άλλες προμήθειες. «Έχουμε 80 διασώσεις εδώ», λέει η Anya. «Άλλα τρία έφτασαν σήμερα το πρωί».

Η ομάδα ξεπακετάρει και συναρμολογεί μεταλλικά κιβώτια ενώ επτά σκυλιά τσακώνονται για εκκένωση. «Ένας έχει σπασμένο πόδι», μου λέει η Άνια. «Μερικοί έχασαν τους ιδιοκτήτες τους και χρειάζονται στοργή. Δεν μπορούμε να τους αγκαλιάσουμε όλους».

Ένα προς ένα, κάθε σκύλος φορτώνεται προσεκτικά σε ένα φορτηγό μαζί με ένα μαλακό κρεβάτι και κουβέρτα για τη μεγάλη διαδρομή στην ασφάλεια και μια νέα ζωή.

Στο καταφύγιο Asylum of Mercy, βοηθάμε τη Nataliya Kuznetsova, η οποία έχει σχεδόν 300 σκυλιά. «Χρειαζόμαστε πολλή τροφή για να φροντίσουμε όλα αυτά τα σκυλιά», λέει η Nataliya, η οποία ξεκίνησε τη μη κερδοσκοπική της οργάνωση το 2006. «Πολλά από αυτά τα εγκατέλειψαν ιδιοκτήτες που πήγαν να πολεμήσουν στον πόλεμο», προσθέτει. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση».

Τα κατοικίδια είναι αθώοι περαστικοί

Το Ίδρυμα Ada δεσμεύεται να βοηθήσει αυτά και άλλα καταφύγια για όσο χρόνο χρειαστεί. Προκειμένου να φέρουν πίσω τα διασωθέντα σκυλιά από την Ουκρανία, ο έλεγχος των συνόρων της Πολωνίας απαιτεί από κάθε σκύλο να έχει μικροτσίπ και να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα εμβολίων.

κτηνίατρος Jakub Kotowicz με σκύλο με σπασμένα πόδια
Ο Πολωνός κτηνίατρος Jakub Kotowicz από το Ίδρυμα Ada ποζάρει με τον Χαρτ, έναν Ουκρανό πρόσφυγα σκύλου. Ο Χαρτ διασώθηκε και μεταφέρθηκε πέρα ​​από τα σύνορα στην Πολωνία αφού υπέστη δύο σπασμένα πόδια. ©Alan De Herrera

«Έχουμε περιθάλψει πάνω από 400 σκυλιά από την Ουκρανία», λέει ο Radak Fedaczynski, κτηνίατρος και συνιδιοκτήτης του Ιδρύματος Ada. Μου συστήνει τον Μουν, έναν Γερμανικό Ποιμενικό που σώθηκε από την Ουκρανία. «Είναι ένα μεγαλύτερο σκυλί», λέει.

Η Σελήνη έφτασε στο κέντρο αφυδατωμένη και με κακή μόλυνση του δέρματος. Στη συνέχεια, η Δρ Fedaczynski δείχνει μια μικρή μάζα κάτω από την κοιλιά της. «Έχει έναν όγκο που πρέπει να αφαιρεθεί».

Σε ένα άλλο δωμάτιο, υπάρχουν περισσότερες πολεμικές ιστορίες. Εκεί συναντώ τον Χαρτ, ένα 1χρονο, ξέφρενο μαύρο μείγμα Χάσκι με διαπεραστικά μπλε μάτια. Φοράει γύψο σε κάθε μπροστινό του πόδι, τα οποία είχαν σπάσει σοβαρά.

Στη συνέχεια συναντώ τη Βίρα, ένα μικρό σκυλί που αναρρώνει από πυροβολισμό και τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. «Σώθηκε από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή του Ντονμπάς», λέει ο κτηνίατρος του Ada Foundation Jakub Kotowicz. Με τα πίσω πόδια της κρεμασμένα σε κάθετη ζώνη, η Vira λαμβάνει θεραπεία με νερό. Η Δρ Kotowicz μου δείχνει την αξονική τομογραφία της που αποκαλύπτει μια μικρή σφαίρα που έχει σφηνωθεί στη μέση της σπονδυλικής στήλης της. «Μπορεί να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πίσω πόδια της στο μέλλον, επομένως ετοιμαζόμαστε να της φτιάξουμε ένα αναπηρικό καροτσάκι».

Η Βίρα κουνάει την ουρά της καθώς την ενθαρρύνουν να κινήσει τα πίσω της πόδια μέσα στο ζεστό νερό. «Η αποκατάσταση είναι μια μακρά διαδικασία», λέει ο Δρ Kotowicz. «Αλλά κάποια στιγμή, θα είναι διαθέσιμη για υιοθεσία».

Όπως τα παιδιά, έτσι και αυτά τα σκυλιά είναι αθώοι περαστικοί του πολέμου. Μη πολεμιστές. Αλλά υπάρχει κάτι εντυπωσιακά διαφορετικό σχετικά με αυτή τη σύγκρουση, καθώς αφορά τα ζώα. Η παγκόσμια κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει θέσει τα κατοικίδια ζώα της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή, μέρα με τη μέρα. Και με αυτόν τον τρόπο, οι ιστορίες τους δεν θα μείνουν ανώνυμες.

κτηνίατρος που δίνει φυσικοθεραπεία σκύλου
Ο κτηνίατρος Jakub Kotowicz και το ιατρικό του προσωπικό πραγματοποιούν μια συνεδρία φυσικοθεραπείας με την Ουκρανή προσφυγόπουλα Vira, η οποία υπέστη ένα τραύμα από πυροβολισμό στη σπονδυλική στήλη της. ©Alan De Herrera

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα κατοικίδια της Ουκρανίας

Εμείς εδώ στο Dogster αγαπάμε τα ζώα και μας λυπεί η καρδιά που βλέπουμε όλα τα αγαπημένα κατοικίδια που έχουν εκτοπιστεί ή παλεύουν με τους ανθρώπους τους στην Ουκρανία καθώς προσπαθούν να φύγουν προς την ασφάλεια.

Πολλές από τις μεγαλύτερες εθνικές και διεθνείς οργανώσεις ζώων έχουν ενταθεί για να βοηθήσουν τα ζώα στην Ουκρανία. Εδώ είναι μερικά μόνο:

Η Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βαναυσότητας προς τα Ζώα (ASPCA) έχει δωρίσει 150.000 $ σε κονδύλια έκτακτης ανάγκης σε διεθνείς προσπάθειες για την καλή διαβίωση των ζώων ως απάντηση στις επείγουσες ανάγκες των ζώων και των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων που επλήγησαν από τον πόλεμο.

ο Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους για να προμηθευτεί προμήθειες σε καταφύγια άγριας ζωής και καταφύγια ζώων στην Ουκρανία.

American Humane ενέκρινε μια επείγουσα επιχορήγηση 10.000 $ για να βοηθήσει στις προσπάθειες της IFAW.

Ο φιλανθρωπικός βραχίονας της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ιατρικής Ένωσης (AVMA), ο Αμερικανικό Κτηνιατρικό Ιατρικό Ίδρυμα (AVMF) διεύθυνε μια δωρεά 100.000 $ από Merck Animal Health να υποστηρίξει κτηνιατρικές και φιλοζωικές ομάδες στην Ουκρανία και τις γύρω περιοχές, και στη συνέχεια το συνδύασε με δική του επιχορήγηση 100.000 δολαρίων.

Αλλά δεν είναι μόνο οι οργανισμοί. Πολλοί κτηνίατροι των ΗΠΑ έχουν ταξιδέψει στην Ουκρανία για να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Ακολουθούν ιστορίες από τρεις από αυτές. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα ταξίδια τους και να βρείτε οργανισμούς που προτείνουν να υποστηρίζουν.

Δρ Μάρτι Μπέκεριδρυτής του Fear Free Pets, κάλυψε τα δικά του έξοδα και πήγε στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας, όπου συνεργάστηκε στενά με τη διάσωση της Ρουμανίας Το ασφαλές καταφύγιο του Σάβα, και βοήθησε στην παροχή φροντίδας σε κατοικίδια σε μια σκηνή που στέγαζε κτηνιατρικές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές χωρίς φόβο που δημιούργησε. Μάθετε περισσότερα στο drmartybecker.com.

Κτηνίατρος με έδρα το Κολοράντο Ο Δρ Τζον Γκέλερ κατευθύνθηκε σε μια συνοριακή διάβαση της Ρουμανίας με την Ουκρανία, όπου μπόρεσε να δημιουργήσει μια εγκεκριμένη από την κυβέρνηση, κτηνιατρική άδεια κλινική σε μια μεγάλη σκηνή που υπήρχε στον συνοριακό σταθμό, φροντίζοντας κυρίως τα κατοικίδια ζώα πρόσφυγες για να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Ο Δρ. Γκέλερ πρόσθεσε μια πρωτοβουλία του Project Ukraine στον υπάρχοντα μη κερδοσκοπικό οργανισμό του The Street Dog Coalition, η οποία παρέχει δωρεάν κτηνιατρικές υπηρεσίες σε κατοικίδια ατόμων που βιώνουν έλλειψη στέγης. Μάθετε περισσότερα στο thestreetdogcoalition.org.

Ο γιατρός Γκάρι Βάιτζμανκτηνίατρος και πρόεδρος του San Diego Humane Society, συγκέντρωσε ιατρικές προμήθειες και πέρασε 10 ημέρες σε μια αναδυόμενη κλινική στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας με στόχο να φροντίσει όσα περισσότερα ζώα μπορούσε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Σε συνεργασία με μια γερμανική ομάδα εθελοντών, παρείχαν τρόφιμα, προμήθειες και πρώτες βοήθειες στα ζώα. Μάθετε περισσότερα για το ταξίδι του κάνοντας μια αναζήτηση για «Ουκρανία» στο sdhumane.org.

Είναι αδύνατο να αναφέρουμε όλα τα άτομα και τις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα της Ουκρανίας. Ζητάμε από τους αναγνώστες μας να μας πουν για ό,τι έχουν συναντήσει και θα τους προσθέσουμε σε μια λίστα dogster.com. Μόλις στείλτε μας email στο [email protected]

Ο Alan De Herrera είναι ταξιδιωτικός φωτορεπόρτερ που εργάζεται εγχώρια και διεθνώς, με εξειδίκευση σε ανθρωπιστικές ιστορίες, ιστορίες άγριας ζωής και σκύλων. Ζει στο Irvine της Καλιφόρνια, με το μείγμα Border Collie, Capitán. Ακολουθήστε τον στο instagram @ alandeherrera.ig.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar