Πότε να στειρώσετε έναν σκύλο – Dogster

1
Πότε να στειρώσετε έναν σκύλο – Dogster

Πόσο χρονών ήταν ο σκύλος σας όταν στειρώθηκε; Γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο να βλέπουμε κουτάβια σε καταφύγια και ομάδες διάσωσης να στειρώνονται σε πολύ μικρές ηλικίες, μερικές φορές έως και επτά εβδομάδων. Είναι σαφές ότι η πρόληψη των ανεπιθύμητων απορριμμάτων είναι σημαντική και γενικά η κινητήρια δύναμη πίσω από την έγκαιρη στείρωση των κουταβιών. Υπάρχουν όμως μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την πρώιμη στείρωση;

Τάσεις

Προηγουμένως οι κτηνίατροι δεν συνιστούσαν τη στείρωση των κουταβιών πριν από την ηλικία των έξι μηνών, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει. Δρ. Tory Waxman, Chief Veterinary Officer και συνιδρυτής της μάρκας ανθρώπινης ποιότητας τροφών για σκύλους Sundays for Dogs, Inc. εξήγησε ότι η στείρωση των κουταβιών που είναι γνωστή ως «παιδική στείρωση» είναι ολοένα και πιο συχνή, ιδιαίτερα στα καταφύγια και τις διασώσεις «με στόχο την πρόληψη ανεπιθύμητων απορριμμάτων και τον επακόλουθο υπερπληθυσμό των κατοικίδιων ζώων». Ο Δρ Waxman σημειώνει ότι «αν και υπάρχει κατανοητό κίνητρο για την πρόληψη του υπερπληθυσμού, η παιδιατρική στείρωση/στείρωση δεν έρχεται χωρίς κινδύνους».

Συμπεριφορικές ανησυχίες

Μία από τις κύριες ανησυχίες που σχετίζονται με τη στείρωση των νεαρών κουταβιών είναι ότι η διαδικασία στείρωσης όχι μόνο αφαιρεί την ικανότητα αναπαραγωγής του κουταβιού σας (συνήθως ο στόχος), αλλά επηρεάζετε και τις ορμόνες του σκύλου. Αυτή η αλλαγή στις ορμόνες μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά ενός σκύλου όταν ενηλικιωθεί. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την πρώιμη στείρωση ελπίζοντας να αποτρέψουν ορισμένες από τις πιο απαιτητικές ή ανεπιθύμητες συμπεριφορές που μπορεί να σχετίζονται με μη στειρωμένα σκυλιά, όπως το μαρκάρισμα, το καμπούρι κ.λπ. Ωστόσο, η πρώιμη στείρωση μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα όσον αφορά τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Ο Δρ Waxman σημείωσε ότι η πρώιμη στείρωση όταν τα σκυλιά είναι ακόμα κουτάβια έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αύξηση της επιθετικότητας.

Υγεία/Ορθοπεδικές ανησυχίες

Ο Δρ Waxman εξηγεί ότι η έγκαιρη στείρωση «μπορεί να προδιαθέσει ορισμένες φυλές σε καρκίνους που εμφανίζονται συχνότερα σε αλλοιωμένα άτομα (όπως το λέμφωμα και ο καρκίνος των οστών). Επιπλέον, ένας από τους κύριους λόγους για να καθυστερήσετε τη στείρωση είναι η προστασία των αναπτυσσόμενων αρθρώσεων του σκύλου σας. «Τα κουτάβια που αλλοιώθηκαν σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχουν προδιάθεση για ορθοπεδικά προβλήματα εκτός από ορισμένους τύπους καρκίνου», εξήγησε ο Δρ Waxman. Ιδιαίτερα για κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών και κουτάβια γιγαντιαίας φυλής, η πρώιμη στείρωση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ορθοπεδική ανάπτυξη αυτών των σκύλων που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, πόνο και τραυματισμούς για όλη τη ζωή. «Γενικά, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η στείρωση ή η στείρωση σκύλων μεγαλόσωμων φυλών σε νεαρότερη ηλικία τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο και ορθοπεδικά προβλήματα σε σύγκριση με τους ομολόγους τους μικρής ράτσας», συμβουλεύει ο Δρ Waxman. Η έγκαιρη στείρωση σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κλείσουν οι πλάκες ανάπτυξης ενός σκύλου, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι θα ψηλώσουν και μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από το πότε ο σκύλος σας στειρώνεται, «είναι σημαντικό να περιμένετε μέχρι το κλείσιμο της πλάκας ανάπτυξης πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα (τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ευκινησία κ.λπ.)» συμβουλεύει ο Δρ Waxman.

Πότε να στειρώσετε έναν σκύλο

Η καλύτερη ηλικία για στείρωση θα βασίζεται κυρίως στη φυλή και το μέγεθος του σκύλου σας. «Είναι σημαντικό να σταθμίσετε τα οφέλη και τους κινδύνους του χρονισμού της στείρωσης και της στείρωσης με τον κτηνίατρό σας» ενθαρρύνει ο Δρ Waxman. Όσο μεγαλύτερη είναι η φυλή κουταβιών που έχετε τόσο περισσότερο θα θέλετε να περιμένετε πριν τη στείρωση, με ορισμένους κτηνίατρους να μην συνιστούν τη στείρωση κουταβιών γιγάντιας ράτσας μέχρι να είναι πολύ πάνω από ένα έτος. Όπως πάντα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την ηλικία στείρωσης που θα είναι η κατάλληλη για τον σκύλο σας.

Εναλλακτικές στειρώσεις

Η στείρωση των σκύλων ως νεαρά κουτάβια ενέχει κίνδυνο, αλλά τελικά η στείρωση του κουταβιού σας είναι σημαντική. Πέρα από τον κίνδυνο τυχαίας γέννησης γέννων, η στείρωση αφαιρεί τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων. Επιπλέον, η στείρωση των σκύλων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός σκύλου να αναπτύξει νόσο του προστάτη. Εάν ανησυχείτε για απρογραμμάτιστες γέννες, μια εναλλακτική λύση στην πρώιμη στείρωση είναι οι βαζεκτομές σκύλου. Η βαζεκτομή καθιστά αδύνατη την αναπαραγωγή του σκύλου, αλλά διατηρεί και τις ορμόνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ευνουχισμός μπορεί να συμβεί αργότερα για την πρόληψη της νόσου των όρχεων.

Προστέθηκε ευθύνη

Ένας από τους κύριους λόγους για τη στείρωση και για την πρώιμη στείρωση είναι να αποτραπεί η γέννηση ανεπιθύμητων γέννων κουταβιών. Ο Δρ Waxman σημειώνει ότι «από ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η πρώιμη στείρωση/στείρωση έχει μεγάλο αντίκτυπο στον έλεγχο του πληθυσμού. Δυστυχώς, ακόμη και με την πρώιμη στείρωση/στείρωση, ο υπερπληθυσμός των κατοικίδιων ζώων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική ανησυχία». Ωστόσο, η καθυστέρηση της στείρωσης έχει κάποιες πρόσθετες προκλήσεις και αυξημένη ευθύνη για τους κηδεμόνες των σκύλων. Τα σκυλιά που δεν έχουν ακόμη στειρωθεί θα έχουν την τάση να ενθουσιάζονται/διεγείρονται από το άρωμα ενός θηλυκού σκύλου που μπορεί να έχει ζέστη. Επιπλέον, τα μη στειρωμένα αρσενικά σκυλιά μπορεί να μπουν στον πειρασμό να βγουν από την αυλή σας ή να βγουν από την πόρτα για να περιπλανηθούν εάν πιάσουν το άρωμα ενός θηλυκού σκύλου στη ζέστη. Αυτό απαιτεί πρόσθετη φροντίδα, προσοχή και διαχείριση για να κρατήσετε το νεαρό σκυλί σας ασφαλές καθώς ωριμάζει πριν στειρωθεί.

Στειρώθηκε ήδη;

Εάν έχετε υιοθετήσει ένα κουτάβι και το κουτάβι είναι ήδη στειρωμένο, αυτό δεν σημαίνει ότι το κουτάβι σας θα έχει αυτόματα αρνητική συμπεριφορά ή προβλήματα υγείας. Μιλήστε με τον κτηνίατρο του σκύλου σας για οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την ορθοπεδική υγεία του κουταβιού σας καθώς συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Ο Δρ Waxman συμβούλεψε ότι ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει στο κουτάβι σας που στειρώθηκε σε νεαρή ηλικία «να παραμείνει σε δίαιτα ειδικά για τα κουτάβια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί με τον κτηνίατρό σας». Είναι επίσης καλή ιδέα να προγραμματίσετε μια συνεδρία εκπαίδευσης με έναν εκπαιδευτή που βασίζεται στη θετική ενίσχυση στην περιοχή σας για να αποκτήσετε μια αίσθηση της τρέχουσας ιδιοσυγκρασίας του σκύλου σας, των εκπαιδευτικών στόχων/στόχων. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε προληπτικά τυχόν προκλήσεις συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν λόγω ή να επιδεινωθούν από την πρώιμη στείρωση.

Schreibe einen Kommentar