Θα ξεπεράσει το κουτάβι σας αυτές τις κακές συμπεριφορές;

2
Θα ξεπεράσει το κουτάβι σας αυτές τις κακές συμπεριφορές;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι συμπεριφορές των κουταβιών είναι τόσο χαριτωμένες – να μασούν παπούτσια και χέρια, να πηδούν πάνω μας και τους επισκέπτες – που δεν σκέφτονται να τους μάθουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά από νωρίς. Στην πραγματικότητα, αυτή η έλλειψη διδασκαλίας κατάλληλων τρόπων ύπαρξης ενισχύει ακούσια αυτά τα προβλήματα συμπεριφοράς των κουταβιών και γιατί εξελίσσονται σε αυτά, όχι έξω από αυτά. Ο μόνος λόγος για τα κουτάβια να γίνονται καταστροφικά μασώμενα, να είναι εκτός ελέγχου, να πηδούν πάνω σε ανθρώπους ή να μας δαγκώνουν παιχνιδιάρικα είναι επειδή δεν αρχίζουμε να διδάσκουμε τις κατάλληλες συμπεριφορές αμέσως.

Τρένο από την πρώτη μέρα

Διδάξτε το κουτάβι σας ότι βάζοντας «τέσσερα στο πάτωμα» θα του δώσει τις ανταμοιβές και την προσοχή που θέλει. Φωτογραφία ©hnijjar007 | Getty Images.
Διδάξτε το κουτάβι σας ότι βάζοντας «τέσσερα στο πάτωμα» θα του δώσει τις ανταμοιβές και την προσοχή που θέλει. Φωτογραφία ©hnijjar007 | Getty Images.

Τα κουτάβια μεγαλώνουν και μπορούν να μάθουν από πολύ μικρή ηλικία. Στην πραγματικότητα, η εκπαίδευση ξεκινά από τη στιγμή που φέρνουμε κουτάβια στη ζωή μας στην ηλικία των 8 εβδομάδων. Ο μύθος ότι η εκπαίδευση των κουταβιών δεν πρέπει να ξεκινά μέχρι να γίνουν 6 μηνών δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Ο μύθος απέκτησε έλξη επειδή τα μαθήματα κουταβιών δεν άρχισαν μέχρι τα κουτάβια να εμβολιαστούν πλήρως, και αυτό δεν συνέβη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, στις παλιές μέρες. Ευτυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε συγκεντρώσει πολλά για τη σημασία της πρώιμης ανάπτυξης, του εμπλουτισμού, της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης των κουταβιών.

Σήμερα, χάρη σε μελέτες κτηνιάτρων συμπεριφοριστών και ειδικών στην εκπαίδευση σκύλων, συνειδητοποιούμε τώρα τη σημασία της έγκαιρης εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τη στιγμή που μπορούν να δουν και να ακούσουν, περίπου στην ηλικία των 3 εβδομάδων.

Μαθαίνουν από τους συγγενείς τους, τη μητέρα, το περιβάλλον τους και τους φροντιστές τους πώς να είναι σκύλος, κοινωνικοποιούνται μεταξύ τους, άλλα είδη και, φυσικά, εμάς. Αυτή η πρώιμη εκπαίδευση συνεχίζεται από τη στιγμή που θα τα φέρουμε στο σπίτι, μέχρι την ωριμότητα, μεταξύ 1 ½ έως 3 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι τα κουτάβια μαθαίνουν κατάλληλες και ακατάλληλες συμπεριφορές με βάση τον τρόπο που τα μεγαλώνουμε/διδάσκουμε, αυτές τις πρώτες εβδομάδες. Είναι στο χέρι μας, ως κηδεμόνες και υποστηρικτές τους, να τους διδάξουμε τις συμπεριφορές που θέλουμε αντί να διορθώσουμε συμπεριφορές που δεν θέλουμε.

Το σωστό περιβάλλον

Είναι στο χέρι μας ως κηδεμόνας και συνήγορος του κουταβιού μας να του διδάξουμε τη συμπεριφορά που θέλουμε αντί να διορθώσουμε τη συμπεριφορά που δεν θέλουμε. Φωτογραφία ©Mark Rogers.
Είναι στο χέρι μας ως κηδεμόνας και συνήγορος του κουταβιού μας να του διδάξουμε τη συμπεριφορά που θέλουμε αντί να διορθώσουμε τη συμπεριφορά που δεν θέλουμε. Φωτογραφία ©Mark Rogers.

Τα κουτάβια εξερευνούν τον κόσμο τους μέσα από τη μύτη και το στόμα τους. Μπορείτε να πείτε ότι τα κουτάβια βλέπουν τον κόσμο τους από τη μύτη τους. Αυτές οι μύτες μπορούν να μυρίζουν 100.000 φορές καλύτερα από τους ανθρώπους και πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό δημιουργώντας ένα ασφαλές και εμπλουτισμένο περιβάλλον ευαίσθητο στη μυρωδιά.

Συχνά, αυτό που μυρίζουν τα κουτάβια πηγαίνει κατευθείαν στο στόμα τους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία από τα κουτάβια στο σπίτι σας πριν φτάσει είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανατροφή ενός κουταβιού. Αυτό που πολλοί μπορεί να αντιλαμβάνονται ως κακές συμπεριφορές είναι απλώς φυσιολογικές συμπεριφορές εξερεύνησης κουταβιών που πρέπει να ανακατευθυνθούν σε συμπεριφορές που θέλουμε, αντί να πιστεύουμε ότι πρέπει να τα τιμωρούμε για κανονικές, ενστικτώδεις συμπεριφορές κουταβιών.

Συνήθεις συμπεριφορές κουταβιών

 1. Παιχνιδιάρικο δάγκωμα: Τα κουτάβια παίζουν μεταξύ τους δαγκώνοντας και παλεύοντας με τους συγγενείς τους, και όταν αφήνουν τους συγγενείς τους αυτή η συμπεριφορά δεν εξαφανίζεται απλώς. Αυτό είναι φυσιολογικό, φυσικό και ενστικτώδες παιχνίδι, και όταν παλεύουμε μαζί τους, επιτρέποντάς τους να δαγκώσουν ακόμη και παιχνιδιάρικα, στην πραγματικότητα ενθαρρύνουμε μια συμπεριφορά που θα μας δαγκώσει στον πισινό, (λογοπαίγνιο προορισμένο) αργότερα.
 2. Καταστροφικό μάσημα: Το καταστροφικό μάσημα δεν είναι συνώνυμο της ανατροφής κουταβιών. Δεδομένου ότι τα κουτάβια βλέπουν τον κόσμο τους μέσα από τη μύτη και το στόμα τους, θα βάλουν οτιδήποτε και τα πάντα στο στόμα τους. Εάν δεν τα εποπτεύουμε σωστά και δεν στεγανοποιούμε τα σπίτια μας, ενισχύουμε ακούσια μια φυσιολογική συμπεριφορά για να γίνει καταστροφική συμπεριφορά.
 3. Πηδώντας πάνω στους ανθρώπους: Τα κουτάβια πηδούν πάνω από τα συγγενή τους, οπότε για αυτά είναι φυσιολογική συμπεριφορά παιχνιδιού. Ένα κουτάβι που πετάει στον αέρα, πηδάει στην αγκαλιά μας, γελιέται και στη συνέχεια κουκουλώνεται, ενισχύοντας άθελά μας μια συμπεριφορά που αργότερα θα μετανιώσουμε.

Συμβουλές για να σταματήσετε αυτές τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές

Τα κουτάβια επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που λειτουργούν για αυτά. Φωτογραφία ©chris-mueller | Getty Images.
Τα κουτάβια επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που λειτουργούν για αυτά. Φωτογραφία ©chris-mueller | Getty Images.
 1. Παιχνιδιάρικο δάγκωμα: Παρέχετε μια διέξοδο για το κουτάβι σας. Βρείτε άλλα φιλικά σκυλιά/κουτάβια για να παίξουν με τον τρόπο που θέλουν και πρέπει να παίξουν. Η ανακατεύθυνσή τους σε ένα παιχνίδι ή παιχνίδι έλξης ή διελκυστίνδας θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν το στόμα τους μακριά από εμάς.
 2. Καταστροφικό μάσημα: Προμηθευτείτε τους κατάλληλα παιχνίδια για μάσημα, παζλ εμπλουτισμού και παιχνίδια για να τους μάθετε τι μπορούν να μασήσουν και τι όχι. Το να είστε προνοητικοί στην ανατροφή ενός κουταβιού θα βοηθήσει πολύ στο να μην έχετε καταστροφικό μάσημα ως ενήλικας.
 3. Πηδώντας πάνω σε ανθρώπους ή έπιπλα: Είναι κουτάβια που θέλουν να παίξουν και είναι στο χέρι μας να τους μάθουμε πώς θέλουμε να αλληλεπιδρούν μαζί μας. Το να διδάσκετε μια εναλλακτική συμπεριφορά όπως να καθίσετε ή να μην τους δεσμεύετε όταν πηδούν, μόνο όταν έχουν και τα τέσσερα πόδια τους στο πάτωμα είναι αρκετή ανταμοιβή για να επαναλάβετε μια συμπεριφορά που κερδίζει την προσοχή μας. Τα κουτάβια επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που λειτουργούν για αυτά. Εάν δεν τα δεσμεύσουμε ενώ πηδάνε, αλλά παραμείνουμε ήσυχοι και δεν δώσουμε οπτική επαφή μέχρι να έχουν και τα τέσσερα στο έδαφος, θα μάθουν γρήγορα ότι το να κρατάμε τα πόδια τους στο έδαφος τραβάει την προσοχή μας.

Το να είστε προληπτικοί ικανοποιώντας τις ενστικτώδεις σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες του κουταβιού σας θα δημιουργήσει προηγούμενο για κατάλληλες συμπεριφορές που θα εκδηλωθούν σε έναν υγιή, καλά προσαρμοσμένο ενήλικο σκύλο.

Μικρογραφία: Φωτογραφία ©Mark Rogers.

Σημείωση του συντάκτη: Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε στο Puppies, ένα ειδικό τεύχος από το περιοδικό Dogster. Αναζητήστε κουτάβια σε ένα περίπτερο κοντά σας!

Σχετικά με τον Συγγραφέα:

Η βραβευμένη συγγραφέας Jill Breitner εκπαιδεύει σκύλους από το 1978. Το πάθος της έγκειται στη διδασκαλία της γλώσσας του σώματος των σκύλων. Η Jill δημιούργησε την εφαρμογή Dog Decoder (διαθέσιμη στο Google Play και στο iTunes) ως έναν τρόπο να ενισχύσει τον δεσμό ανθρώπου-σκύλου κατανοώντας τους καλύτερα. Θα τη βρείτε να παίζει κοντά στον ωκεανό. Ακολουθήστε την στο dogdecoder.com, facebook.com/dogdecoder και στο Twitter στο @shewhispers.

Διαβάστε περισσότερα για τα κουτάβια στο Dogster.com

Schreibe einen Kommentar