Γιατί ο σκύλος μου κάνει εμετό λευκό αφρό; Εδώ είναι Τι πρέπει να γνωρίζετε.

2
Γιατί ο σκύλος μου κάνει εμετό λευκό αφρό;  Εδώ είναι Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ο σκύλος σας κάνει εμετό λευκό αφρό; Το να δίνετε μαρτυρία για τον λευκό αφρό του σκύλου σας μπορεί να είναι ανησυχητικό στις καλύτερες στιγμές και να προκαλέσει πανικό στους ιδιοκτήτες σκύλων στη χειρότερη. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για πεπτικές διαταραχές στους σκύλους και έχουν τόσα πολλά παρόμοια συμπτώματα, που η γενική αναστάτωση μπορεί να είναι δύσκολο για τους κτηνιάτρους να διαγνώσουν γρήγορα. Ενώ ορισμένες από τις αιτίες για αυτό το πρόβλημα – όπως ο σκύλος που βρίσκει τροφή που σαπίζει στα σκουπίδια ή καταπίνει ένα ξένο αντικείμενο – μπορεί να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε σκύλο ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να διαχειριστείτε, να θεραπεύσετε ή να αποτρέψετε τους πιο επικίνδυνους και πιο επικίνδυνους λόγους για έναν σκύλο εμετός λευκός αφρός.

Πρώτον, γιατί ο σκύλος σας κάνει εμετό λευκό αφρό;

Γιατί ο σκύλος σας κάνει εμετό λευκό αφρό;  Ένας άρρωστος ή κοιμισμένος σκύλος Retriever, ξαπλωμένος.
Γιατί ο σκύλος σας κάνει εμετό λευκό αφρό; Φωτογραφία © MartinPrescott | E+ / Getty Images.

Ένας σκύλος που αρρωσταίνει μία φορά πριν επιστρέψει στο φυσιολογικό είναι πιθανό να έχει φάει κάτι που δεν θα έπρεπε. Αν ένας σκύλος κάνει εμετό πολλές φορές την ημέρα ή για περισσότερες από μερικές ημέρες στη σειρά, από την άλλη πλευρά, προγραμματίστε ένα ραντεβού με κτηνίατρο. Οι κύριες αιτίες για έναν σκύλο που κάνει εμετό λευκό αφρό περιλαμβάνουν εσωτερικό τραυματισμό, μόλυνση και ασυνεπείς διατροφικές συνήθειες. Τα κυριότερα που θα εξετάσουμε περιλαμβάνουν:

  1. Κατάποση τοξινών, δηλητηρίων, ξένων αντικειμένων
  2. Σύνδρομο εμετού χολής
  3. Πρήζω
  4. Βήχας ρείθρων
  5. Παγκρεατίτιδα και άλλες πεπτικές φλεγμονές
  6. Παρβοϊός
  7. Λύσσα

1. Ένας σκύλος που κάνει εμετό λευκό αφρό μπορεί να έχει φάει κάτι περίεργο

Η κατανάλωση ενός ξένου αντικειμένου μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές, δυσπεψία ή εντερικά μπλοκαρίσματα, τα οποία μπορεί εύλογα να δείχνουν ότι ένας σκύλος κάνει εμετό με λευκό αφρό. Με εξαίρεση τα παιχνίδια για σκύλους, τα μικρά, χαλαρά αντικείμενα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από σκύλους εσωτερικού χώρου. Τα οικιακά αντικείμενα που είναι τοξικά για τους σκύλους – ειδικά τα οικιακά καθαριστικά που δεν είναι ασφαλή για σκύλους και τα φυτοφάρμακα που στρέφονται προς έντομα ή τρωκτικά – μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ένας σκύλος που κάνει εμετό με λευκό αφρό.

Αποθηκεύστε όλα τα οικιακά χημικά σε δοχεία που κλείνουν καλά και δεν θρυμματίζονται και μην τα αφήνετε ποτέ έξω. Εάν σβήνετε παγίδες για αρουραίους, κατσαρίδες ή ποντίκια, τοποθετήστε τις σε σημεία μακριά από τον σκύλο σας. Εδώ είναι μια λίστα με φυτά και τρόφιμα που μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους. Σημειώστε την παρουσία οποιουδήποτε από αυτά στο σπίτι σας. Μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για έναν κτηνίατρο εάν ένας σκύλος κάνει εμετό λευκό αφρό.

2. Ο σκύλος σας μπορεί να βγάζει αφρό λόγω του συνδρόμου του εμετού της χολής

Το σύνδρομο εμετού χολής στους σκύλους είναι παρόμοιο με την παλινδρόμηση οξέος στον άνθρωπο. Η χολή και το στομαχικό οξύ είναι φυσικά υγρά που βοηθούν στην πέψη και την επεξεργασία των τροφίμων. Με άδειο στομάχι, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να οδηγήσει έναν κατά τα άλλα υγιή και πεινασμένο σκύλο να αγνοήσει τα γεύματα ή, σε πιο ακραίες καταστάσεις, να κάνει εμετό για να διώξει την περίσσεια. Ο εμετός από το Σύνδρομο του Χολικού Εμετού μπορεί να είναι χρωματισμένος κίτρινος, λευκός, πράσινος, πορτοκαλί, καφέ ή κάποιο μείγμα. Μερικές φορές, συνοδεύεται από γλοιώδη βλέννα.

Το να ταΐζετε έναν δραστήριο σκύλο μικρότερα γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας – συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού σνακ το πρώτο πράγμα το πρωί και το τελευταίο πράγμα το βράδυ – μπορεί να είναι ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτό που θα μπορούσε να γίνει πιο σοβαρό πρόβλημα. Εάν φταίει το υπερβολικό οξύ του στομάχου ή η χολή, κατά τη διάρκεια της ζωής του, ένας σκύλος που παράγει υπερβολικά πεπτικά υγρά μπορεί να υποστεί βλάβη στο στομάχι ή την εντερική του επένδυση, οδηγώντας σε πιο σοβαρά πεπτικά προβλήματα καθώς γερνάει.

Μια εναλλακτική λύση είναι τα φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο του σκύλου σας, ο οποίος μπορεί να συστήσει ένα αντιόξινο το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου του σκύλου σας, ειδικά εάν το πρόγραμμα εργασίας σας σας εμποδίζει να δίνετε φυσικά γεύματα στον σκύλο σας όλη την ημέρα.

3. Το φούσκωμα μπορεί να προκαλέσει εμετό στα σκυλιά με λευκό αφρό

Το φούσκωμα, γνωστό και ως γαστρική συστροφή ή διάταση του στομάχου, είναι μια εξαιρετικά σοβαρή πάθηση στους σκύλους. Στις χειρότερες περιπτώσεις, το στομάχι ενός σκύλου κυριολεκτικά στρίβει από την κανονική του θέση στην κοιλιά. Αυτό όχι μόνο παγιδεύει αέρα, τροφή και υγρά στο στομάχι, αλλά περιορίζει επίσης τη ροή του αίματος.

Ένα από τα πρώιμα συμπτώματά του, πριν αποκοπεί κάθε κίνηση μέσα και έξω από το στομάχι, είναι ένας σκύλος που κάνει εμετό με λευκό αφρό. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες και ηλικιωμένους σκύλους με βαθύ στήθος. Αν και οι ακριβείς λόγοι για αυτό είναι ασαφείς, η πρόληψη συνίσταται κυρίως στο να διασφαλίσουμε ότι τα σκυλιά δεν είναι υπερδραστήρια αμέσως μετά τα γεύματα.

4. Ένας σκύλος που κάνει εμετό λευκό αφρό μπορεί να είναι σημάδι βήχα σε ρείθρο

Ο βήχας του ρείθρου είναι μια ήπια ασθένεια, που προσβάλλεται συχνότερα σε νοικοκυριά με πολλούς σκύλους, σε εγκαταστάσεις επιβίβασης, κτηνιατρικά γραφεία, πάρκα σκύλων και χώρους όπου γίνονται μαθήματα εκπαίδευσης. Όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός σκύλων, αυτή η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να χτυπήσει.

Εάν ένας σκύλος που ρίχνει λευκό αφρό βρέθηκε πρόσφατα σε μία από αυτές τις καταστάσεις, ένας κτηνίατρος μπορεί να φτάσει στη διάγνωση πολύ πιο γρήγορα. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι ο βήχας και η έκκριση από τα μάτια ή η καταρροή. Ο βήχας των ρείθρων τείνει επίσης να είναι μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια, που συνήθως τρέχει σε περίπου δύο εβδομάδες.

5. Η παγκρεατίτιδα μπορεί να προκαλέσει στους σκύλους εμετό λευκού αφρού

Το πρήξιμο ή η φλεγμονή του παγκρέατος διακόπτει την κανονική πεπτική λειτουργία του σκύλου. Όταν η τροφή δεν μπορεί να διασπαστεί σωστά και τακτικά, να υποστεί επεξεργασία και να αποβληθεί, ο σκύλος έχει περιορισμένες επιλογές για να απαλλαγεί από το υπερβολικό υλικό στο στομάχι του. Ο έμετος είναι μια διαδρομή και ο λευκός αφρός μπορεί να τον συνοδεύσει.

Οι σκύλοι με διαβήτη σκύλων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν παγκρεατίτιδα, όταν ο λευκός αφρός στον εμετό συνδέεται επίσης με τον διαβήτη. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την υιοθέτηση μιας καμπουριασμένης θέσης, αισθητό κοιλιακό άλγος και πυρετό.

6. Ο παρβοϊός μπορεί να προκαλέσει αφρώδη εμετό σε σκύλους

Μια ιογενής λοίμωξη που παρατηρείται συχνότερα σε κουτάβια και πολύ νεαρά σκυλιά που ζουν σε σπίτια πολλών σκύλων, τα σκυλιά παθαίνουν παρβο μέσω της στοματικής επαφής με τα κόπρανα. Τα σημάδια αυτής της ασθένειας αρχίζουν γενικά μέσα σε μια εβδομάδα έως 10 ημέρες από την έκθεση στον ιό.

Μαζί με το σκυλί σας να κάνει εμετό με λευκό αφρό, το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα του πάρβο είναι η διάρροια που περιέχει αίμα και έχει έντονη οσμή. Αυτή είναι μια θανατηφόρα ασθένεια. Ωστόσο, τα περισσότερα συνδυαστικά εμβόλια πρώιμης ζωής βοηθούν τα κουτάβια να αναπτύξουν ανοσία στον παρβοϊό. Ένας μη εμβολιασμένος σκύλος που κάνει εμετό λευκό αφρό μπορεί να υποδεικνύει ως αιτία το parvo. Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

7. Ένας σκύλος που κάνει εμετό λευκό αφρό μπορεί να έχει λύσσα

Η λύσσα είναι ο τελευταίος, και λιγότερο πιθανός, ένοχος για έναν σκύλο που κάνει εμετό λευκό αφρό. Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με την εικόνα ενός λυσσασμένου σκύλου που αφρίζει από το στόμα, αλλά η αναρροή αφρού συμβαίνει μόνο στα τελευταία στάδια. Μέχρι τη στιγμή που ένας σκύλος αρχίσει να κάνει εμετό λευκό αφρό, οι παρατηρητές θα έχουν παρατηρήσει πολύ πιο ανησυχητικά σημάδια, όπως η επιθετική συμπεριφορά. Όπως και με το parvo, η λύσσα μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα εμβόλια και ενισχυτικά.

Η ουσία για έναν σκύλο που κάνει εμετό λευκό αφρό:

Μια άρρωστη πατημασιά με μια μάσκα.
Οι δύο πιο επικίνδυνοι λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι κάνουν εμετό λευκό αφρό μπορούν στην πραγματικότητα να προληφθούν. Φωτογραφία από WilleeCole Photography / Shutterstock.

Ένας ενημερωμένος, παρατηρητικός και προληπτικός ιδιοκτήτης σκύλου έχει ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα. Αυτό σημαίνει να γνωρίζετε τις διατροφικές συνήθειες του σκύλου σας, να σημειώνετε τυχόν αποκλίσεις και να είστε σε θέση να προσαρμόζεστε ανάλογα με τις περιστάσεις. Η αλλαγή των μερίδων και της συχνότητας των γευμάτων ενός σκύλου, είτε είναι κουτάβι που μεγαλώνει είτε είναι ενεργός ενήλικας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης χολής και οξέος, που προκαλεί πεπτικά προβλήματα αργότερα στη ζωή.

Η διατήρηση ενός σκύλου σε καθαρό περιβάλλον – συμπεριλαμβανομένων τακτικά απολυμανμένων μπολ φαγητού και νερού – ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μόλυνσης από παράσιτα καθώς και βακτηριακές λοιμώξεις. Οι δύο πιο επικίνδυνοι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος κάνει εμετό με λευκό αφρό – το parvo και η λύσσα – μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό με τον κατάλληλο εμβολιασμό.

Πες μας: Έχει κάνει ποτέ εμετό ο σκύλος σας λευκό αφρό; Ποιος ήταν ο λόγος που ο σκύλος σας έκανε εμετό λευκό αφρό;

Μικρογραφία: Φωτογραφία © Lindsay_Helms | iStock / Getty Images Plus.

Αυτό το κομμάτι δημοσιεύτηκε αρχικά το 2010.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Ο Μέλβιν Πένια εκπαιδεύτηκε ως μελετητής και δάσκαλος της βρετανικής λογοτεχνίας του 18ου αιώνα πριν μετατρέψει τις ερευνητικές και συγγραφικές του δεξιότητες σε κουτάβια και γατάκια. Του αρέσει να κάνει τέχνη, πεζοπορία και συναυλίες, καθώς και εκθαμβωτικά πλήθη με παραστάσεις καραόκε όπερας. Έχει μια μίξη Bluetick Coonhound ενός έτους που ονομάζεται Idris και η διαδικτυακή του ζωή είναι βολικά εγκλωβισμένο εδώ.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αποκρυπτογραφήσετε τι κάνει ο σκύλος σας στο Dogster.com:

Schreibe einen Kommentar