Αναρωτιέστε πώς να ταΐσετε ένα κουτάβι; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά

2
Αναρωτιέστε πώς να ταΐσετε ένα κουτάβι;  Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά

Αν μόνο τα κουτάβια είχαν ένα εγχειρίδιο ιδιοκτήτη – ειδικά όταν πρόκειται για το πώς να ταΐσετε ένα κουτάβι. Οι αποφάσεις που παίρνετε σχετικά με το πιάτο φαγητού μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη γενική υγεία και τη στάση του κουταβιού σας σχετικά με τα γεύματα και τις λιχουδιές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε μια λίστα με όσα πρέπει και δεν πρέπει να ταΐζετε όσον αφορά το πώς να ταΐσετε ένα κουτάβι:

1. Το έντερο είναι σημαντικό

Ένα σκυλί ανάποδα, που επιδεικνύει το στομάχι του.
Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να βρείτε συμπληρώματα που είναι καλύτερα για το κουτάβι σας. Φωτογραφία © WilleeCole | iStock / Getty Images Plus.

Όταν πρόκειται για το πώς να ταΐσετε ένα κουτάβι, δώστε προσοχή στο έντερο του κουταβιού σας, συγκεκριμένα, στα υγιή βακτήρια στο στομάχι που συχνά παραβλέπονται. «Τα κουτάβια αναπτύσσουν βακτήρια του εντέρου», λέει η Elisa Katz, DVM, κτηνίατρος που κατέχει το Ολιστικό Κτηνιατρικό Κέντρο με δύο τοποθεσίες στο Bourbonnais και στο Downers Grove, Illinois.

«Τα σωστά βακτήρια του εντέρου μπορεί να είναι τόσο σημαντικά για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του κουταβιού καθώς και για τη συνολική φλεγμονώδη κατάσταση του σώματος. Εάν τα βακτήρια του εντέρου ξεφύγουν από την ισορροπία λόγω της κατανάλωσης δίαιτας υψηλής επεξεργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες και προβλήματα ανοσίας σε αυτό το κουτάβι». Συνιστά να συνεργαστείτε στενά με τον κτηνίατρό σας για την επιλογή μιας δίαιτας και ίσως τα προβιοτικά και τα συμπληρώματα που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες του κουταβιού σας.

2. Αποφύγετε τη γρήγορη εναλλαγή

Μην βιαστείτε να αλλάξετε την τρέχουσα διατροφή του κουταβιού σας σε μια νέα. «Η μετάβαση σε μια νέα δίαιτα μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή άγχους, προκαλώντας ένα κουτάβι να έχει μαλακά κόπρανα ή διάρροια», λέει ο Δρ Katz. «Αλλαξε σταδιακά τη διατροφή του». Η συνιστώμενη μετάβαση είναι να εισαγάγετε το ένα τέταρτο της μερίδας νέου φαγητού στο τρέχον φαγητό και σταδιακά να αυξήσετε τη νέα μερίδα φαγητού κατά το ήμισυ και μετά εντελώς.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Retha Lewis, από το Royse City του Τέξας, εκτρέφει υγιή κουτάβια αγγλικού μπουλντόγκ και συνεργάζεται στενά με νέους ιδιοκτήτες για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των νέων κουταβιών τους.

Η συμβουλή της για το πώς να ταΐσετε ένα κουτάβι: «Μείνετε στην ίδια τροφή για τουλάχιστον ένα μήνα. Δεν θέλετε να αναστατώσετε το στομάχι τους. Η όλη μετάβαση σε ένα νέο σπίτι, νέους ανθρώπους και νέα τροφή μπορεί πραγματικά να αγχώσει ένα κουτάβι και να προκαλέσει φλεγμονή».

3. Περισσότερα από ένα γεύματα

Έως τις 16 εβδομάδες, τα κουτάβια μεγαλώνουν γρήγορα και απαιτούν πολλές θερμίδες, θρεπτικές τροφές. Συνήθως χρειάζονται τρία γεύματα την ημέρα. Ανάλογα με τη φυλή και το αναμενόμενο μέγεθος στην ενηλικίωση, μπορείτε να μεταβείτε σε ταΐσματα δύο φορές την ημέρα μεταξύ 4 και 6 μηνών.

Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για το πόσο συχνά θα ταΐζετε το κουτάβι σας και μετράτε πάντα κάθε μερίδα.

Για την Emily Showers-Virtue, από το Davenport της Αϊόβα, η άφιξη της Peggy, μιας τότε Goldendoodle 8 εβδομάδων, απελευθέρωσε πολύ ενθουσιασμό στο σπίτι της καθώς και πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη φροντίδα του κουταβιού. Η Πέγκυ είναι τώρα 4 μηνών και ζυγίζει 22 κιλά, αλλά αναμένεται να φτάσει τα 70 κιλά στη λήξη.

«Η Πέγκυ είναι τσιμπίδα», λέει η Έμιλυ. «Έχουμε κολλήσει με τη μάρκα κροκέτας που της ταΐζει ο εκτροφέας της. Δεν έχουμε συζητήσει ποτέ να της δώσουμε υγρή τροφή, αλλά ακολουθούμε τις συνιστώμενες οδηγίες μερίδας στη σακούλα τροφής για σκύλους.» Να θυμάστε ότι οι οδηγίες σίτισης που είναι αναρτημένες στη σακούλα ή στο κουτί φαγητού είναι ακριβώς αυτές — προτεινόμενες οδηγίες. Η ηλικία, η φυλή, η υγεία και το επίπεδο δραστηριότητας ενός κουταβιού πρέπει να ληφθούν υπόψη για να καθοριστεί η ποσότητα της μερίδας.

4. Διαβάστε προσεκτικά τα προϊόντα

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, είτε πρόκειται για το κυρίως πιάτο είτε για λιχουδιές.  Επίσης, μην υπερβάλλετε όταν μοιράζετε τις λιχουδιές - χωρίστε τις σε μικρά κομμάτια.  Φωτογραφία ©JPhilipson |  Getty Images.
Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, είτε πρόκειται για το κυρίως πιάτο είτε για λιχουδιές. Επίσης, μην υπερβάλλετε όταν μοιράζετε τις λιχουδιές – χωρίστε τις σε μικρά κομμάτια. Φωτογραφία ©JPhilipson | Getty Images.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε προϊόντα που αναφέρουν τις πραγματικές πρωτεΐνες ως πρώτο συστατικό. «Θα πρέπει να είναι πραγματικό κρέας, όπως βοδινό ή κοτόπουλο ή ψάρι, όπως ο σολομός», λέει ο Δρ Κατς. «Το κοτόπουλο ή το βοδινό γεύμα είναι προεπεξεργασμένα κρέατα που είναι λιγότερο ποιοτικά από μια πραγματική συγκεκριμένη πρωτεΐνη».

5. Περιστρέψτε τις πρωτεΐνες

Όταν πρόκειται για το πώς να ταΐσετε ένα κουτάβι, μην κολλάτε με έναν τύπο πρωτεΐνης για ολόκληρο το χρόνο του κουταβιού σας. «Σας συνιστώ να εναλλάσσετε διαφορετικές γεύσεις για να αποφύγετε το κουτάβι σας να αναπτύξει ευαισθησία σε μία πρωτεΐνη», λέει ο Δρ Κατς. «Έτσι, αν σας αρέσει μια συγκεκριμένη μάρκα τροφών για κατοικίδια, σκεφτείτε να εναλλάξετε τις διάφορες γεύσεις της, όπως βοδινό, κοτόπουλο και ψάρι».

6. Συγκεκριμένος τύπος μπολ

Λάβετε υπόψη τα είδη των μπολ όταν πρόκειται για το πώς να ταΐσετε το κουτάβι σας. Επιλέξτε ανοξείδωτα μπολ για φαγητό και νερό για το κουτάβι σας. «Τα μπολ από ανοξείδωτο χάλυβα δεν περιέχουν χρωστικές ή βαφές και μπορούν να αποστειρωθούν στο πλυντήριο πιάτων», λέει ο Δρ Katz. «Βρήκα ότι τα μπολ από ανοξείδωτο χάλυβα δεν είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα που μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα πλαστικά ή κεραμικά μπολ για κατοικίδια».

Εάν το κουτάβι σας καταβροχθίσει το φαγητό του, επιβραδύνετε το φαγητό του μέσα σε μπολ με υπερυψωμένους θόλους στο κέντρο του μπολ, όπως το Indipets Stainless Steel Slow Pet Bowl ή το μπολ με κυκλικές ραβδώσεις που ονομάζεται Slow Chow Concentric Circle Feeder από TarHong.

Για πατημασιά, μπουλντόγκ ή άλλες βραχυκεφαλικές ράτσες (πρόσωπα με κοντή μύτη), σκεφτείτε το βελτιωμένο μπολ για κατοικίδια από ανοξείδωτο χάλυβα που διαθέτει κορυφογραμμή και διατίθεται σε τρία μεγέθη.

7. Αντιμετωπίστε την ενίσχυση για θετικές συμπεριφορές

Χρησιμοποιήστε λιχουδιές για να ενισχύσετε καλοδεχούμενες συμπεριφορές στο κουτάβι σας. Η πιστοποιημένη επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων Laura Christiansen έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες κουτάβια και σκύλους σε αυτήν Κέντρα εκμάθησης σκύλων στο Carlsbad, Καλιφόρνια. Συνιστά στους νέους γονείς των κουταβιών να συνηθίσουν να φορούν μια θήκη λιχουδιάς γεμάτη με πικρόχολα κομμάτια υγιεινών λιχουδιών με βάση το κρέας.

«Οι σκύλοι μαθαίνουν με την κλασική προετοιμασία, επομένως οι θήκες για περιποίηση είναι ανεκτίμητες», λέει η Laura, η οποία επιλέχθηκε ως η Εθνική Εκπαιδεύτρια Σκύλων του 2015. «Το κουτάβι σας θα συσχετίσει τη θήκη λιχουδιάς με καλά πράγματα. Οι θήκες για κέρασμα είναι εύχρηστες. Μπορείτε να πάρετε γρήγορα μια λιχουδιά, και δεν υπάρχει κανένας χαμπάρι ή χρονική καθυστέρηση. Πιάστε μια επιθυμητή συμπεριφορά και περιποιηθείτε.

8. Αποφύγετε την υπερφόρτωση λιχουδιών

Να είστε επιλεκτικοί όταν δίνετε λιχουδιές.  Φωτογραφία ©Casey Elise Photography.
Να είστε επιλεκτικοί όταν δίνετε λιχουδιές. Φωτογραφία ©Casey Elise Photography.

Εδώ είναι ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν πρόκειται για το πώς να ταΐσετε ένα κουτάβι — μην υπερβάλλετε στις λιχουδιές. Δεν θέλετε το κουτάβι σας να κουνιέται περισσότερο από το να κουνιέται και να παίρνει περιττά κιλά. Γι‘ αυτό η Laura συνιστά να χρησιμοποιείτε μαλακές λιχουδιές με κρέας και να τις χωρίζετε σε μικρά κομμάτια – περίπου στο μέγεθος του μισού κομματιού καραμέλας M&M.

«Μην δίνετε πάντα λιχουδιές για καλή συμπεριφορά», προσθέτει. «Μερικές φορές, επιβραβεύστε τους με επαίνους χωρίς θερμίδες. Ο Δρ Katz προσθέτει ότι οι λιχουδιές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10 τοις εκατό των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών του κουταβιού σας.

9. Βάλτε φαγητό στο τελάρο

Ταΐστε το κουτάβι σας στο κλουβί του για να μειώσετε την πιθανότητα να νιώσει την ανάγκη να φρουρήσει τους πόρους. Έχει περάσει περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που η Τζιλ Τζέιμς, από το Άλεν του Τέξας, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ενός νεαρού κουταβιού. Τα άλλα τρία σκυλιά στο σπίτι της – η Gracie, η Maddie και η Jeanne – είναι 7 ετών και άνω.

Για να κρατήσει τον Όλιβερ, το πεινασμένο, γρήγορο κουτάβι Σνούντλ της, από το να επιχειρήσει να κλέψει φαγητό από τα μπολ των τριών ενήλικων σκύλων, η Τζιλ τον ταΐζει πάντα μέσα στο κλουβί του που βρίσκεται στο σαλόνι. «Ταΐζοντάς τον στο κλουβί, μπόρεσα να τον ρυθμίσω ώστε να βλέπει το κλουβί ως ένα καλό μέρος και ένα μέρος για φαγητό και λιχουδιές», λέει η Τζιλ. «Επιπλέον, τα άλλα τρία σκυλιά μπορούν να τρώνε ήσυχα χωρίς ένα κουτάβι που ενοχλεί».

10. Εκπαιδεύστε το μυαλό τους

Μην ταΐζετε μόνο σε ένα μπολ – ασκήστε τις δεξιότητες του κουταβιού σας στην επίλυση γρίφων. Τα κουτάβια είναι κυνηγοί στην εκπαίδευση. Χαιρετίζουν την ευκαιρία να «καταδιώξουν» για φαγητό. Γι‘ αυτό η Laura συνιστά να πηγαίνετε περιστασιακά χωρίς μπολ και να βάζετε το κουτάβι σας να βρει την κροκέτα του μέσα σε ένα παζλ φαγητού. «Μπορείς κυριολεκτικά να δεις τα μυαλά τους να δουλεύουν σκληρά για να βρουν την κροκέτα», λέει.

Μικρογραφία: Φωτογραφία ©ChristopherBernard | Getty Images.

Σημείωση του συντάκτη: Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε στο Puppies, ένα ειδικό τεύχος από το περιοδικό Dogster. Αναζητήστε κουτάβια σε ένα περίπτερο κοντά σας!

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Άρντεν Μουρ, The Pet Health and Safety Coach™είναι σύμβουλος συμπεριφοράς κατοικίδιων ζώων, πιστοποιημένος εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών κατοικίδιων ζώων, συγγραφέας και οικοδεσπότης του Εκπομπή Oh Behave στο Pet Life Radio. Μάθετε περισσότερα στο ardenmoore.com.

Διαβάστε περισσότερα για τα κουτάβια στο Dogster.com

Schreibe einen Kommentar